Rólunk

Kik vagyunk?

Családi péncészet

Szakmai előképzettség nélkül, az élet teljesen más területéről érkeztünk ide már több mint 15 éve, hogy belevágjunk a szőlőművelés, borkészítés nagy kalandjába, ami azóta a szerelemgyerekünk lett a három már meglévő, igazi szerelemgyerek mellett. Hobbinak indult, s bár már palackozunk és értékesítünk is, ma sem ez a fő megélhetési forrásunk, emiatt kötöttségek és kompromisszumok nélkül dolgozhatunk álmaink megvalósulásán.

A munka „látható” része a szőlőben és a pincében nálunk is elsősorban a férfi feladata, de a biztos háttérről, mint sok egyéb területen, a családanya gondoskodik. Alkalmazottunk nincs, ezért sokat köszönhetünk a széles családi, illetve baráti körnek is: mindig lelkesen jönnek, ha szőlőmunkára, szüretre hívjuk őket.

Ars poeticánk

Ez csak természetes

Egy régi bölcselet szerint, ha három út van előtted, akkor mindig a legnehezebbet válaszd. Mi méretünk miatt, de belső indíttatásból is úgy döntöttünk, hogy hagyományos módon, a legkisebb beavatkozással fogunk borokat készíteni.

Felfogásunk szerint a bor sorsa elsősorban kint, a szőlő ültetvényben és nem a pincében dől el. Éppen ezért a művelésben hozamkorlátozásra törekszünk (tőketerhelés 0,8 -1,5 kg/tőke), nem használunk gyom- és rovarirtó, valamint felszívódó permetező szereket.

A pincében lehetőség szerint spontán módon, a helyi élesztő törzsek segítségével erjednek a tételek, amelyekhez semmilyen segédanyagot nem adunk és minimális kén-szintet állítunk be. A fehér tételek fémtartályban a testes vörösborok pedig 1-3 éves barrique hordóban erjednek és érlelődnek. A hosszabb érlelésű prémium borainkat 6-12 hónap érlelés után, szűretlenül palackozzuk.

Boraink karaktere ezért minden évjáratban, még fajtán belül is eltérhet egymástól, hiszen híven tükrözik az adott év lehetőségeit, kihívásait és a rájuk adott válaszainkat is.

Hiszünk abban, hogy ezzel a módszerrel jobban megértjük a jó minőségű bor megszületésének folyamatát és ezért évről évre mi is együtt fejlődünk az általunk megművelt területtel, szőlővel.

Történetünk

18 év a szőlőhegyen

Az Etyek-Budai borvidékhez tartozó töki szőlőhegyen 15-20 éve még nyüzsgő élet zajlott, de ahogy az öregek elmentek, velük együtt eltűnt a borkultúra és a szőlőskertek zöme is a hegyről. Ennek a folyamatnak Budapest közelsége sem vetett gátat, mert az emelkedő telekárak a szőlőparcellák más célú hasznosításának kedveztek.

Mi ebben az időben Tökön laktunk, és egy váratlan lehetőséget kihasználva vettük meg első kis földünket 2004-ben a Tök felett elterülő Nyakas-hegy Parlag-dűlőjében. Az elhanyagolt, 0,2 hektár méretű területen mindent nulláról kellett újra elkezdeni: megtisztítottuk, előkészítettük és telepítettünk rá.

A következő 10 év a tanulás jegyében telt el, teljesen autodidakta módon, hiszen utólag nyilvánvaló, hogy a „vak ló” elképesztőnek tűnő bátorságával és naivitásával vágtunk bele ebbe a kalandba és próbáltunk iható borokat készíteni. Jelentős mérföldkőnek tekinthetjük a 2018-as évet, amikor a kisbirtok két, összesen 0,7 hektárnyi területtel bővült, és a nagyobbik parcellán egy régi, de romos állapotában is gyönyörű présházat sikerült megvásárolni. A következő két év újabb telepítéssel, a présház és a borospince teljes felújításával telt el.

A Nyakas-hegyi turistaút mellett található présházunk különlegessége a 2021-es évben kialakított, tavasztól őszig 7 nap / 24 órában üzemelő önkiszolgáló fröccspontunk a hozzá tartozó borterasszal a megszomjazott túrázóknak.

Szőlőfajtáink

A sokszínű szőlőskert

A három kisebb parcellából álló, összesen 0,9 hektárt felölelő területünket törpebirtoknak nevezzük. A három parcella egymáshoz nagyon közel helyezkedik el, s mindegyik a Parlag-dűlőben található, meszes altalajon, amit a helyiek érdekes módon Burgundiának is neveznek. A fehér fajtákból 18 éve királyleánykát és chardonnay-t telepítettünk, a vörös fajtákból pedig kékfrankost, illetve merlot-t. 2019-ben három további fehér fajtával bővült a kínálat: olaszrizlinggel, rajnai rizlinggel és sauvignon blanc-nal. Vörösborban is gazdagodtunk, a Burgundia névhez méltóan pinot noir-ral, illetve egy régi, a filoxéravész előtti magyar fajtával, a csókaszőlővel. A közel 4.000 tőke térállása 2,2 x 0,8 méter, alacsony vagy középkordonon. A tőkéket részben Guyot-, részben rövidcsapos metszéssel műveljük.